Kérdése van gyermekével kapcsolatban? Segítünk!

Pszichózis szakambulancia

6726 Szeged, Temesvári krt. 35. (térkép)

Előjegyzés minden ambulanciára a 62/342-045-ös központi számon kérhető Tóth Anitánál!

Ambulanciavezető:

Dr. Szűcs Edit klinikai szakorvos
rendelési idő: K: 11:00-17:00

 

 

Miről ismerheti fel, hogy gyermekénél pszichotikus mélységű betegség állhat fenn? 

Kisgyermekkorban

 

A korábban normális fejlődést mutató gyermek pár hónap alatt megváltozik. Fejlődésben való megrekedést, visszaesést lehet észlelni nála, pl.: leépül a beszéd, kevesebb szót használ, beszédéből hiányzik a közlő jelleg.
Környezete iránti érdeklődése elvész, saját világában sajátos módon kezd működni: az azonossághoz való ragaszkodás uralja, ismétlődő, furcsa szokások rabja lesz, és ettől nem tudjuk eltéríteni.
Gyakran néz hosszasan egy pontra, magában elmerülve, mintha olyat látna vagy hallana, amit más nem.

 

Pl.: rajzában a testéből kinövő tulipánt és filodendront ábrázol, amit itatással öntöz

 

Serdülőkorban

Úgy változik meg a serdülő a betegség megjelenésekor, hogy tévgondolatokat kezd hangoztatni, hétköznapi eseményeknek túlzó vagy bizarr jelentéseket kezd tulajdonítani. Érzékcsalódásokat (elsősorban hallás területéről)( él meg, gondolkodása fellazul, összefüggéstelenné válhat. Megfigyelik, róla beszélnek, kinevetik a háta mögött. Kortársaitól visszahúzódóvá válhat. Szorongó, érzelmei hullámzóak vagy elsivárosodhatnak.
A fenti tünetekhez kapcsolódóan vagy nélkülük is felléphet serdülőkorban a hangulati élet tartós, szélsőséges változása.
Ha a hangulati élet negatív irányba tolódik el, akkor rosszkedv, alvászavar, étvágytalanság, teljesítménycsökkenés, alacsony önbecsülés, bűntudta, öngyilkossági gondolatok jelenhetnek meg.
Az emelkedett hangulatot felfokozott aktivitás, meggondolatlanság, fokozott beszédkésztetés, csökkent alvássszükséglet kísérheti.