Kérdése van gyermekével kapcsolatban? Segítünk!

Kényszerek szakambulanciája

6726 Szeged, Temesvári krt. 35. (térkép)

Előjegyzés minden ambulanciára a 62/342-045-ös központi
számon kérhető Tóth Anitánál!

Ambulanciavezető:

Dr. Szűcs Edit klinikai szakorvos
rendelési idő: K: 11:00-17:00

Kényszerbetegségek

Bizonyos kényszergondolatok és cselekvések a gyermekkorban mindennaposak. Radnóti Miklós így ír erről Nem tudhatom című versében: „az iskolába menvén, a járda peremén, / hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én”.
Ha azonban ez a cselekvés annyi időt vett volna igénybe, hogy emiatt rendszeresen elkésik az iskolából, és a cselekvés idő előtti abbahagyása komoly feszültséget okozott volna benne, akkor kényszerbetegségről beszélhettünk volna.
Ha az alábbi gondolatok vagy cselekvések gyermeke túl sok idejét veszik el, vagy komoly feszültséget keltenek benne, forduljon ambulanciánkhoz.

 

Kényszergondolatok


A gyermek olyan visszatérő gondolatokat, vagy elképzeléseket hangoztat, hogy fél attól, hogy megsérül éles tárgyaktól, ha nem követ rituálékat, akkor szeretteit baj éri, s ezért ő lesz a felelős.
Fokozottan aggódik a piszoktól, kórokozóktól, betegségektől.
Kamaszkorban találkozhatunk szexuális tartalmú (bűnös, helytelen) gondolatokkal.
Ezeknek a kényszergondolatoknak közös ismertetője, hogy a gondolatok közé tolakodnak, folyamatosan jelen vannak és nagyon erős feszültséget okoznak. 

 

Kényszercselekvések


Azt a feszültséget, amit a kényszergondolatok keltenek, valahogy le kell vezetni, ezért a kényszerbetegek többsége a gondolatai hatására ismétlődő cselekvéseket, úgynevezett kényszercselekvéseket végez.
Előfordul, hogy dolgokat (kezüket) többször megmosnak, ellenőriznek, ismételgetnek, rendezgetnek tárgyakat (rend és szimmetria igény). A gyerekek gyakran családtagjaikat is bevonják ezekbe a feladatsorokba (szülőnek kell végrehajtani a cselekvéseket).

 

Testdiszmorfiás zavar (BDD)

A gyermek állandóan egy képzelt testi hibájával foglalkozik, vagy egy meglévő enyhe fizikális anomália miatt túlzottan aggódik. A fentiekhez időigényes viselkedésmódok társulnak, pl. igen gyakran nézegeti magát tükörben. Plasztikai sebész beavatkozását sürgetheti.

 

Kóros gyűjtögetés (hoarding)


A gyermek olyan mértékben halmoz fel szükségtelen dolgokat (pl. nem használt játékokat), hogy szobája a megszokott életvitelre (játék, tanulás) lassan alkalmatlanná válik. Ha a szülő némelyek kidobására tesz javaslatot, az a gyermek heves ellenállásába ütközik. Gyakran más kényszeres jelenségek is társulnak hozzá.

 

Hipochondriasis

Szüntelen aggódás egy vagy több súlyos betegségtől.

 

Trichotillománia


Jelentős hajhiány észlelhető, mivel a gyermek nem tud ellenállni annak a késztetésnek, hogy kihúzza a haját. A haj kitépését jelentős feszültség előzi meg, míg azt követően megkönnyebbülés, ill. elégedettség észlelhető.