Kérdése van gyermekével kapcsolatban? Segítünk!

Autizmus spektrumzavarok szakambulanciája

6726 Szeged, Temesvári krt. 35. (térkép)

Előjegyzés minden ambulanciára a 62/342-045-ös központi
számon kérhető Tóth Anitánál!

Ambulanciavezető:

Dr. Tóth Tünde klinikai szakorvos
rendelési idő: H-P: 8:00-14:00

Orvos:

Dr. Szűcs Szabina klinikai orvos
rendelési idő: H: 10:00-16:00, K-Sz: 10:00-18:00, Cs: 8:00-16:00, P: 8:00-14:00

Pszichológus:

Kakuszi Szilvia pszichológus
rendelési idő: Sz: 10:00-18:00

 

Autizmus szakambulancia

Először a gyermek közvetlen környezete érzékeli, hogy más", mint a kortársai, vagy ha van nagyobb testvére, a szülők visszaemlékeznek, hogy a testvére nem ilyen" volt ebben az életkorban. A szülőben előbb-utóbb megfogalmazódik, hogy a gyermek azért nem csinál meg dolgokat, mert nem tudja. Ekkor alaposabban elkezd odafigyelni rá, elviszi gyermekorvoshoz, aki megállapítja, hogy fizikailag minden rendben van (pl. jól hall a gyermek), s inkább pszichológiai természetű lehet a baj. Amennyiben felvetődik a szülőben vagy a közvetlen környezetében, hogy a gyermek másként fejlődik, javasolt mielőbb felkeresni szakambulanciánkat.


Melyek a figyelmeztető jelek?
 

Ha szeretné tudni, fennáll-e gyermekénél az autizmus kockázata, figyelje az alábbi figyelmeztető jeleket:

1. Nem keres kapcsolatot: 

Ha beszélni még nem is tud, a kisgyerek általában mindent elkövet, hogy magára vonja gondozója figyelmét. Mosolyog, gőgicsél, mozgatja a kezét, lábát stb. Veszélyben lehet az a gyerek, aki nem próbál meg kapcsolatot teremtenia környezetével.

2. Gyenge szemkontaktus: 

Már a két hónaposnál is meg kell jelennie a szemkontaktusnak. Ha az 1-2 éves gyermek inkább szemléli a tárgyakat, mintsem gondozója szemébe nézne, mutassa meg szakembernek.

3. A gügyögés, majd a szavak hiánya: 

A gőgicsélés, gügyögés nemcsak aranyos hangok összessége: ebből derül ki, hogy a kisbaba nyelvi készségei fejlődnek. Ha a kicsi hat hónapos korára nem gügyög, vagy később, ha beszélnie kellene már, de csak gügyög, lehet, hogy autizmusról vagy hasonló rendellenességről van szó.

4. Nem ismeri fel a nevét: 

A hat hónapos gyereknek már föl kell néznie, ode kell fordulnia, ha a nevét hallja. Ha ez elmarad, vizsgáltassuk meg a gyereket.

5. Mosolytalan: 

Ha rámosolygunka csecsemőre, általában viszonozza a mosolyt, már akár két hónapos korban. Autizmusra kell gondolni akkor, ha a csecsemő következetesen nem mosolyog vissza ránk.

6. Sorba rakott játékok: 

Az autizmussal élők gyakran bánnak furcsán a játékaikkal, fogatják vagy szépen sorba rendezik őket, látszólag minden cél nélkül.

7. Karlengetés, repdesés: 

Jól dokumentált jele az autizmusnak, ha a gyermek lengeti a karját, mintha a szárnyával verdesne, vagy megmerevíti a kezét-lábát, esetleg csuklóját forgatja.

8. Szó- és mondatismétlés: 

Ha visszamondja a hozzá intézett szavak egy részét, vagy értelmetlenül ismételget pl. reklámszövegeket, az mindenképpen okot ad az aggodalomra.

9. Az utánzás hiánya: 

A csecsemők és a totyogók nagyon szeretik utánozni, amit a nagyok csinálnak. Így tanulnak meg nevetni, enni és játszani is. Az autizmus jeleit mutató gyerekek azonban csak igen ritkán ismétlik meg mások cselekedeteit, ehelyett inkább csak megfigyelik őket.

http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/az_autizmus_spektrum_zavar­_korai_tunetei

 

 

Mi az autizmus spektrumzavar?

Autizmus alapítvány: www.autizmus.hu/AAspektrum.shtml

 

AOSZ: Néhány szó az autizmusról

http://aosz.hu/index.php?option=com-content&view=article&id=1029&Itemid=129

 

Az egészségügyi minisztérium irányelvei az autizmus spektrumzavarokról:

Készítette pszichiátriai szakmai kollégium, Autizmus alapítvány
www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/pszich-autizmus-autizmus

 

Ugyanolyanok, mégis különlegesek (Őszi Tamásné gyógypedagógus):

http://www.due.hu/tallozo/?article=00001264

 

Naprakész információs portál autizmussal élő gyermekek számára:

www.auti.hu

 

Ha az autizmus spektrumzavart már diagnosztizálták gyermekénél, fejlődésének követése, szülői tanácsok, a kísérő tünetek gyógyszeres kezelése, szociális készségfejlesztő tréningek lehetnek segítségükre.