Kérdése van gyermekével kapcsolatban? Segítünk!

Akut és poszttraumás stresszállapotok szakambulanciája

6726 Szeged, Temesvári krt. 35. (térkép)
Előjegyzés minden ambulanciára a 62/342-045-ös központi
számon kérhető Tóth Anitánál!

Ambulanciavezető:

Dr. Kaczvinszky Emília klinikai főorvos
rendelési idő: Sz: 8:00-16:00

Orvosok:

Dr. Dochnal Roberta klinikai szakorvos
rendelési idő: H: 8:30-16:00

 

Akut és poszttraumás stresszállapotok


A kórképek kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az embert valamilyen súlyosabb negatív életesemény, stresszhatás éri. Lehet személyes átélés, de lehet a személy szemtanú is.

Ha a fenti eseményeket követő néhány napon - egy hónapon belül jelentkeznek a pszichés tünetek, akkor akut stresszhatásról, ha azonban ennél később jelentkezik vagy tovább tart, akkor már poszttraumás stressz szindrómáról beszélünk. A poszttraumás stressz szorongás, félelemérzés a napi tevékenységet is akadályozhatja.

 

Tünetei

A traumával kapcsolatos betolakodó emlékek újra- és újra megjelennek. Gyermekek esetében játék során újrajátszás jelenik meg, rajzokban is visszatér. Traumával kapcsolatos kínzó álmok, kisebb gyermekeknél általános, traumával összefüggésbe nem hozható ijesztő álmok jellegzetesek.

 

Visszatérő álom rajzban


Jellemző, hogy a beteg viselkedése "beszűkül", érdeklődése csökken, kapcsolatai megszakadnak, menekül a valós világtól. Gyermekek esetében viselkedészavar jellemző lehet. Agresszívvé, ingerlékennyé válhatnak, koncentrációs zavar, teljesítményromlás lehet a következménye. Úgy érzik, hogy eltávolodnak, elidegenednek az életükben szerepet játszó emberektől a velük történt élmény miatt. Pozitív élmények átélésére képtelenné válnak. Néha olyanok, mintha „mindig fel lennének húzva”, a külvilág ingereire való túlzott érzékenység jellemzi őket, vagy túlzottan ijedősekké válnak.

 

Kiváltó okok

Kortársak általi bántalmazás, súlyosabb balesetek, barát vagy családtag halála, súlyos betegsége, válás, testi bántalmazás, szexuális zaklatás, vagy erőszak is lehet kiváltó ok.  Természeti katasztrófák, terrorcselekmények túlélői is a poszttraumás stressz tüneteit mutathatják.

 


 

 

Családon belüli testi bántalmazás, szexuális erőszak esetén hosszú időn keresztül nem derül fény az eseményre. Az áldozatok szégyellik magukat, saját hibájuknak tartják. Úgy érzik, hogy az elszenvedett sérelmet megérdemlik, ők váltották ki az elkövetőből.

Serdülők esetében jellemző lehet, hogy pánik betegség tüneteivel jelentkeznek.

Késleltetett megjelenésre is lehet számítani. Ezt a kifejezést akkor használjuk, ha a traumatikus élményt követően hat hónap után jelentkeznek a tünetek.

 

Kezelése

Sokszor maga a pszichoterápia is hatásos, de előfordul, hogy gyógyszeres kezelésre is sor kerül. Ilyenkor szorongáscsökkentők, hangulatjavítót kap a beteg, melyek idővel, a tünetek oldódása függvényében elhagyhatóak. Minél korábban jön a segítség, annál biztosabb a gyógyulás.